Thema 2018


27-02-2019: VeerEvent Tilburg

Op een zonnige 27 februari, vlak voor de aftrap van carnaval, verwelkomde onze Tilburgse ambassadeurs hun geïnteresseerde medestudenten voor een minisymposium in het veerthema van 2019: “de grenzen aan maakbaarheid”.

Voor dit minisymposium nodigden zij twee sprekers uit. Diversiteit stond daarin centraal, het thema is immers breed te interpreteren.

Na een korte introductie, was de inhoudelijke aftrap voor een Tilburg University alumni; Merwin de Jongh. Merwin startte zo’n 6 jaar geleden zijn eigen bedrijf in de toen nog relatief kleine data science-branch. Hoewel over hun marktstrategie al een boek geschreven zou kunnen worden is de bedrijfsvoering nog vele malen interessanter. Want Merwin en zijn compagnon interesseert het niet hoeveel uur je in de week maakt en vakantie dagen dat kennen ze bij Building Blocks niet. Nee, je bent ondernemer en draagt als collectief zorg voor de zaak, moral hazard bestaat niet bij Building Blocks.

Merwin lichte toe hoe deze bedrijfsvoering succesvol kon worden en blijven en daarmee hoe maakbaar en vernieuwend innovatieve bedrijfsvoering kan zijn.

Jaïr Campfens nam namens het Eindhovense studenten Team Solid het stokje over. Die avond zaten zijn teamgenoten aan tafel bij Nieuwsuur om hun plannen uit te leggen, maar ‘s middags bracht het team nog even bezoek aan de Tilburgse Universiteit.

Het team ontdekte een onbalans in de opwekking van duurzame energie en het gebruik ervan. Opslag en hergebruik van duurzame energie is helemaal zo duurzaam nog niet en verre van circulair.

Echter, bij de CO2-vrije verbranding van ijzerpoeder komen zeer hoge temperaturen vrij, waar stoom en elektriciteit mee gemaakt kunnen worden. Het ontstane roestpoeder wat overblijft, kan met wind- en zonne-energie weer omgevormd worden tot ijzerpoeder. Dat maakt het proces helemaal circulair.

In een discussie aan de hand van een aantal stellingen kregen zowel Jaïr als Merwin als studenten in de zaal de mogelijkheid hun licht te schijnen op de grenzen van maakbaarheid.

De aansluitende borrel zal voor vele studenten het begin zijn geweest van een wilde carnaval....
En wellicht het begin van een mooi “veeravontuur”.. Op naar Leiden!


Partners

AT Kearney

Randstad

Universiteit Leiden

Liberty Global

Deloitte


Gouden sponsoren

Heineken

Take away

Wolterskluwers

Leiden

CHDR

Surlinio Social Media

PON

Johnson & Johnson

Pieterskerk

 +31(0)71 512 35 45