Thema 2018


06-03-2019: VeerEvent Enschede

Woensdag 6 maart werd in de Jaargetijden de Enschede editie van een Veer Event gehouden (georganiseerd door Femke Raijmakers, Emma van der Minne, Simon Kloet en Lieke Dom). Meer dan 70 studenten werden door vrienden, de ambassadeurs, of zelfs door sprekers aangespoord om langs te komen.

Het thema Grenzen aan Maakbaarheid werd vanuit uiteenlopende invalshoeken besproken. Bart Koopman, Professor Biomechanical Engineering, startte de avond met zijn keynote over technologische ontwikkelingen met name op het gebied van protheses. Hoe verhoudt de mens zich tot de 'aangepaste', gerobotiseerde mens? Maken protheses ons gelijk, of beter en sterker? Zijn verhaal slaat mooi aan op het persoonlijke verhaal van Blake Leeper, die op 14 juni bij het grote symposium zal spreken.

Nolen Gertz vervolgde de avond met zijn keynote over nieuwe media technologieën en apps - vooral Tinder. Wat zegt ons gedrag online over hoe wij als maatschappij ons gedragen? En hoe maakbaar is onze online profiel - wie zijn we echt versus wie zijm we online, of is dat hetzelfde? Zijn keynote bracht zeker een discussie op gang, waar men in de pauze verder op door kom praten.
Na de pauze werd het symposium vervolgd met een interview tussen dagvoorzitter Mike Verkouter en Onno van Veldhuizen, burgemeester van de gemeente Enschede. Hoe maakbaar is een stad, en hoe hebben gebeurtenissen in Enschede de burgemeester gevormd tot wie hij nu is? Van Veldhuizen deelde persoonlijke verhalen over zijn tijd al burgemeester, en zijn visie op de toekomst.

De laatste spreker was Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Mens & Techniek en bekende tafelgast van De Wereld Draait Door. Verbeek: "Eerst maken wij onze techniek, maar daarna maakt de techniek ons ook weer". Situaties die Verbeek beschreef waren ontzettend herkenbaar voor het publiek en riepen dan ook veel vragen op. Dit onderdeel werd dam ook afgesloten met een 'spontane' paneldiscussie tussen de vier sprekers.

Een vol programma, waarbij de focus vooral op technologie en maatschappij lag. Toch wilden we de grenzen aan maakbaarheid nog vanuit één andere invalshoek belichten, en wel zonder woorden: kunst. Kunstschilderes Sonna Krom werkte gedurende het hele symposium aan een nieuw kunstwerk 'De Eeuwige Mens', een schilderij op ware grootte. Tijdens alle keynotes liet Sonna zich inspireren en nam nieuwe inzichten of interessante antwoorden ook mee in haar schilderij. Zo besloot zij tijdens de eerste keynote haar Eeuwige Mens juist heel gespierd op het doek te zetten. Zo werd aan het eind van de avond het schilderij een samenvatting van de maakbaarheid van de mens, zoals het die avond besproken was.

De foto's zijn terug te vinden op onze Facebook.


Partners

Van Lanschot Kempen

Randstad

Universiteit Leiden

nexperia

Shell

Liberty Global

GreenbergTraurig


Cultiveer

Leiden

CHDR

Surlinio Social Media

Louwman Group

FD

a.s.r

Pieterskerk

erasmus+

Activeer

 +31(0)71 512 35 45