Thema 2018

VeerEvent Leiden
Wantrouwen of blind volgen?

Het vermogen om elkaar te vertrouwen is een fundamenteel onderdeel van de samenleving. We leggen ons leven in handen van doctoren en medisch specialisten; we vertrouwen op de democratische rechtsstaat met haar rechters en instituten; op de politici die nieuw beleid op wetenschap laat onderbouwen en op de weerman die voorspelt dat het morgen grijs weer wordt met soms een spat regen.

Ondanks dat bepaalde zaken in onze maatschappij zo vanzelfsprekend lijken, heeft het begrip ‘vertrouwen’ voor ieder een andere betekenis. De informatievoorziening over het coronavirus is hier een mooi voorbeeld van.

De verdeeldheid neemt toe en de verwijten van nepnieuws vliegen ons om de oren. Is het misschien zo dat vertrouwen plaats heeft gemaakt voor wantrouwen? Hoe blijven we vertrouwen houden in ons eigen kunnen, wanneer het lijkt of anderen alles beter doen? Hoe kunnen we vertrouwen op onze politiek leiders, wanneer het wemelt van de alternatieve nieuwsbronnen en complottheorieën? En hoe houden we vertrouwen in de toekomst, terwijl de klimaatcrisis als het zwaard van Damocles boven ons hoofd hangt?

Sprekers:

Prof. dr. Diederik Gommers
Merlijn Twaalfhoven
drs. Vréneli Stadelmaier
dr. Alexander Pleijter

Ambassadeurs:

Alexander Arts
Eva Ulmann
Rik Edelebosch
Sabina Masinovic
Willemijn Abbenhuis

Bekijk het VeerEvent


Partners

Randstad

Universiteit Leiden

Liberty Global

GreenbergTraurig


Gouden sponsoren

Leiden

CHDR

Carver

Rituals

Dura Vermeer

Lexence

DPG media

Surlinio Social Media

PON

Johnson & Johnson

Pieterskerk

NautaDutilh

 +31(0)71 512 35 45