Thema 2018


VeerEvent Utrecht

VeerEvent Utrecht“Ik zie kwetsbaarheid als een kracht”. Deze stelling kreeg ik in mijn schoot geworpen op het presymposium in Utrecht van de Veerstichting. Een stelling die door een meerderheid van de het publiek deze avond beaamd werd. Toch lijkt het alsof er in onze samenleving niet altijd ruimte is voor kwetsbaarheid. Waarom is kwetsbaarheid een kracht? Wanneer en hoe stel je je kwetsbaar op? En wat bereik je er mee? Het is belangrijk om deze vragen te begrijpen wanneer je stelt dat kwetsbaarheid een kracht is.

De eerste spreker, Jetze Plat, is geboren met een verkort bovenbeen en een linkerbeen zonder kniebanden. Op 5-jarige leeftijd kreeg Jetze zijn eerste handbike en rolde per toeval de fanatieke handbike sport in. Met een diploma op zak combineerde Jetze jarenlang topsport met werk. Na een nominatie voor de Paralympische Spelen in London in 2012, besloot Jetze 100% voor de topsport te gaan. Een gewaagde keuze wat mij betreft. Als topsporter ben je constant bezig naar de top te klimmen en daar te blijven. Je positie is nooit verzekerd en hard werken is geen garantie voor succes. Kortom: een kwetsbaar bestaan. Zo behaalde Jetze tot zijn grote teleurstelling de 4e plaats in London. Jetze gaf niet op. Integendeel, hij besloot de behoefte aan zekerheid los te laten en te vertrouwen op intuïtie en te geloven in zichzelf. Jetze is inmiddels meervoudig wereldkampioen, pakte goud op de Paralympische spelen en werd benoemd tot paralympische sporter van het jaar 2017. Kwetsbaarheid werd zijn kracht.

De tweede spreker van de avond, Marjoleine Boonstra, maakte de documentaire ‘Spiegeldromen’ waarin leerlingen van een praktijkschool centraal staan. De documentaire laat zien hoe leerlingen openhartig over hun leven vertellen; wie ze zijn en wat ze hebben meegemaakt. Dit zonder enkele schaamte. De eerlijkheid van de leerlingen en dus de, dan wel onbewuste, keuze om je kwetsbaar op te stellen, raakte mij. Zelf word ik in sommige situaties verrast door onzekerheid en schaamte en maak ik mij druk om oordelen van anderen. Ben ik slank, slim en sociaal genoeg? De leerlingen stralen kracht uit door de ware “ik” te laten zien en oprecht te zijn. Deze jongeren omarmen hun eigen imperfecties, iets waar velen van ons een voorbeeld aan kunnen nemen.

De avond eindigde met een dialoog tussen Chris Vos en Mies Bos. De zoon van Chris Vos, Owen, was te zien in de documentaire ‘Pilotenmasker’ waarin jonge kinderen met de diagnose kanker worden gevolgd. Ik heb bewondering voor ouders zoals Chris, voor hun veerkracht in een periode van zware tegenslagen. Hoop is het middel dat het onmogelijke overwinnen van zware tegenslagen mogelijk maakt. Hoop valt uiteen in vertrouwen, doorzettingsvermogen en het realistisch zijn over de toekomst. Een hoopvolle houding van ouders geeft de jonge kinderen kracht. Iets anders wat mij opviel was de bezonnenheid en liefelijkheid van kinderen. De kinderen lachen, zingen en dansen voor de camera en lijken zich van geen kwaad bewust. Beheersen en voldoen aan sociale normen en verwachtingen zijn nog onherkenbaar. Wij volwassenen vertonen graag ‘normaal gedrag’ en laten ons leiden door de angst dat anderen ons raar vinden. Laten we proberen deze innerlijke criticus los te laten. Durf anders te zijn en laat je, net als deze jonge kinderen, niet leiden door een ander maar door jezelf.

Het was een inspirerende avond waarin in ruimte was voor bijzondere en moeilijke vragen die mij en anderen aan het denken hebben gezet. De verhalen van Jetze, Chris en Marjoleine bevestigen de kracht van kwetsbaarheid. Laat zekerheid los, omarm authenticiteit, heb hoop en durf anders te zijn. Wat weerhoudt mij er nog van om mij kwetsbaar op te stellen? Niets.


Partners

AT Kearney

Randstad

Universiteit Leiden

Liberty Global

Deloitte


Gouden sponsoren

Heineken

Loyens & Loeff

Johnson & Johnson

ECP

Wolterskluwers

Leiden

DIF

Surlinio Social Media

De Brauw

PON

Van den berch van Heemstede

Pieterskerk


 +31(0)71 512 35 45