In staat van Angst

Lavinia Meijer

20 sep 2013 14:30

“Mijn doel is de solokant van de harp te laten horen. De harp beschikt over heel veel mogelijkheden die vaak bij het publiek nog onbekend zijn.”

LAVINIA MEIJER (1983), winnares van de Nederlandse Muziekprijs 2009, is een van de meest veelzijdige harpisten van deze tijd. Na haar debuut in Carnegie Hall in New York in 2007 wordt ze regelmatig uitgenodigd om als soliste op te treden in Europa, Azië en Amerika. Zij trad solistisch op met orkesten, zoals het Residentie Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Kamer Orkest, het Israel Philharmonic Orchestra en het Korean Symphony Orchestra.

Op 11 jarige leeftijd werd ze toegelaten tot de “Jong Talentafdeling” van het Utrechts Conservatorium bij Erika Waardenburg. In 2003 behaalde zij haar Bachelor of Music (cum laude) aan het Utrechts conservatorium en in 2005 haar Master of Music (cum laude) aan het Amsterdams conservatorium. Lavinia won eerste prijzen in het binnen en buitenland, o.a. bij het Prinses Christina Concours (1997), het Nederlands Harp Concours (1997, 2004), internationale prijzen in Lausanne (1998 ), Lille (1999), Brussel (2000), Israël (2001),Wenen (2002) en Amerika (2004). In 2005 won zij de Vriendenkrans van het Concertgebouw Amsterdam en in 2006 is haar de Fellowship van de Borletti Buitoni Trust uit Londen toegekend. Ze heeft componisten als JacobTV, Carlos Michans, Joey Roukens en Garrett Byrnes geïnspireerd om voor haar te schrijven.

In 2008 bracht Lavinia haar eerste solo-CD uit bij Channel Classics, genaamd “Divertissements”. In 2009 is haar tweede solo-CD “Visions” uitkomen en in 2011 haar nieuwe CD “Fantasies & Impromptus”. Zojuist is haar nieuwe Glass-CD verschenen, met bewerkingen van Opening Piece uit “Glassworks”, Metamorphosis en een selectie van de filmmuziek “The Hours”. Na samenwerking met Philip Glass, die zij vorig jaar voor het eerst ontmoette tijdens een concert in de Melkweg in Amsterdam, gaf hij haar de toestemming om deze muziek te bewerken. Er is ook een videoclip bij gemaakt, gemaakt door Corbino.